Refleksjonsnotat – Nettbutikk

Refleksjonsnotat – Nettbutikk

Vi er nå ferdig med del 3: E-varehandel av emnet: Digital markedsføring. Det har vært krevende, men samtidig spennende og interessant. Vi fikk i eksamensoppgave om å opprette en nettbutikk og skrive blogginnlegg underveis. Det har vært en fin blanding mellom egenlæring og forelesninger, hvor vi også fikk høre fra tidligere studenter og blant annet hørt på de som allerede er en del av bransjen om deres erfaringer og tips og triks om ulik måter å utføre et arbeid på i jobblivet. Målet i løpet av denne måneden var å bestemme et konsept til nettbutikken samt, planlegge, utvikle og til slutt lansere nettbutikken vår. Opprettingen av denne nettbutikken har ikke vært lett i og med at ingen av oss på gruppen hadde særlig mye erfaring med dette. Det var en stor endring fra å høre fra forelesere hvordan man best burde gjennomføre en oppgave til å måtte lære og finne ut av ting sammen med gruppen, det har vært et enormt læringsbytte å være en del av dette emnet.

Planleggingsprosessen

Det første steget i hele denne prosessen gikk ut på å finne en gruppe, i og med at vi måtte være 4-5 medstudenter som jobbet sammen. Dette hadde vi allerede på plass når denne delen av emnet hadde begynt. Videre gikk vi over til idemyldring, hvor vi brainstorma ulike ideer og tanker angående det vi ville selge. Det tok litt tid før vi klarte å velge et spesifikt produkt vi var enige om å selge, dette var alt fra klær, interiør, tilbehør; som CAPs og duftlys. Når vi alle var enige om å selge stearinlys var første tanke å selge håndlaget duftlys, hvor vi da kunne bestemme; lukten, størrelsen og spesifikt bestemme hvordan produktet skulle se ut.

Ideen om å produsere produktet selv valgte vi til slutt å gå bort fra, i og med at det var usikkerheter rundt når vi skulle få varene i tide slik at vi kunne sette det sammen til et produkt og hvordan vi videre kunne distribuere dette til våre kunder som hadde satt inn en bestilling. En annen grunn til at vi gikk bort i fra den ideen var også på grunn av Covid-19 restriksjonene, det ble vanskelig å møtes og det ble litt surr rundt hvordan vi skulle sette sammen dette uten å møtes, hvor det da også var usikkerheter rundt hvordan vi skulle distribuere produksjonen av produktene oss imellom. Tanken var jo at alle skulle få like mye å gjøre og at alle fikk deltatt like mye, men på grunn av Covid-19 ble dette litt vanskelig.

Vi hadde hørt om dropshipping metoden og valgte heller derfor å gå med den metoden, fordi den passet situasjonen vi var i og fordi det var en kostnadseffektiv metode for oss å selge våre produkter. Tanken var fortsatt å selge duftlys i og med at vi la merke til at flere brukte tid hjemme nå mer enn før, grunnet pandemien, hvor vi da tenkte at vårt produkt kunne være med på å skape en hyggelig atmosfære i hjemmet. Etter valget av produktet gikk vi over til å finne navn til nettbutikken, og etter litt diskusjon kom vi fram til navnet «Outskirt».

Oppsett av nettbutikken

Etter at vi ble enige om å selge duftlys via dropshipping metoden og etter valget av navn gikk vi videre til å utforske de ulike plattformene vi kunne bruke for å sette opp nettbutikken. Shopify var da en av plattformene som sto mest ut, i og med at det var en av plattformene som vi ble anbefalt og satte det opp mot plattformen woocommerce, hvor man da måtte være flink med koding. Det siste valget ble da Shopify, hvor vi da også kunne velge en av leverandørene som plattformen tilbød oss å velge gjennom. Det vi også gjorde var å sette opp OKR mål som var til god hjelp for å sette opp nettbutikken, vi satte opp ulike mål vi ville oppnå innen uken, som vi jobbet fast med også satte vi nye etter at vi oppnådde dem, som gjorde det lettere å gjøre arbeidet og holde en god flyt. Disse OKR-målene var da til god hjelp for arbeidet vi satte i å lansere nettbutikken. Det var viktig for oss i gruppen å ha god kommunikasjon på dette, og det hadde vi til enhver tid. Vi sørget for å snakke om alt vi ble enige om og sørget for at alle ble hørt, på denne måten klarte vi å fullføre oppsettet av nettbutikken ved å kommunisere godt oss imellom om alle valg som ble tatt.

Det var viktig for oss at kunden ikke ble forvirret når de klikket seg inn på nettsiden. Hovedfokuset her var blant annet å ha en ryddig, stilren og oversiktlig nettside som gjorde det enkelt for kunden å finne fram til det de lette etter og at det var tydelig at de hadde kommet til rett sted. Etter å ha blitt introdusert til Even Ødegård i INEVO sine 10 kriterier om hvordan en burde vurdere en nettbutikk var vi mer bevisste på hvordan vi skulle få kunden til å føle seg sikker og at de kom til rett sted, men også øke tilliten ved å blant annet vise frem med de ulike betalingsmetodene vi kunne tilby. Temaet for nettbutikken var nøytrale farger, slik at det ikke var for mye som skjedde på nettsiden slik at det var ryddig og oversiktlig.

Markedsføring

Etter at nettbutikken var satt opp og vi hadde planlagt alt sammen til lanseringen, så vi på de ulike mulighetene vi hadde for å markedsføre nettbutikken vår. Vi valgte å ta i bruk av Facebook annonser for å nå en stor mengde mennesker på kort tid, for å øke antall klikk på nettsiden. Vi brukte blant annet også Instagram til å promotere lanseringen og produktene vi hadde. Vi tok i bruk av vårt eget nettverk for å øke trafikken på nettsiden og antall følgere på Instagram profilen vår. E-post var også en form for markedsføring som vi tok i bruk av ved hjelp av MailChimp, hvor vi sendte ut mail til bekjente om lanseringen av nettbutikken. Dette hjalp en god del, hvor vi da fikk til en god del trafikk inne på nettsiden vår.

Utfordringer

Noen av utfordringene vi møtte på var da vi først hadde satt i gang tanken om å produsere varene selv, det var usikkerhet rundt det å kjøpe inn de riktige råvarene til å sette sammen dette produktet. En annen utfordring var også at vi ikke hadde noen som helst erfaring rundt det å sette opp en nettbutikk, men det hjalp å ha gode medstudenter på gruppen, hvor alle var lett tilgjengelige for å hjelpe og delta i diskusjoner. Vi hadde også en utfordring rundt organisasjonsnummeret, hvor vi da var bekymret for om vi ville fått den på tide eller ikke, vi fikk beskjed om at det ville ta tid på grunn av Covid-19, hvor det da var stor pågang, men heldigvis fikk vi organisasjonsnummeret på tide.

Læringsutbytte

Prosessen i å lansere nettbutikken har vært krevende, men det har vært fullt av lærerikt utbytte, hvor jeg da er mer bevisst på hvordan en best kan lansere en nettbutikk. Denne hele prosessen har ikke vært lett, men igjen en sterk stå-på vilje og stor innsats fra alle på gruppen fikk det til å suse. Dette er definitivt noe jeg kan ta med meg videre inn i arbeidslivet. Jeg har lært en god del viktig elementer som en burde være bevisst på når man skal lansere en nettbutikk, men også lært mye om hvordan en best kan kommunisere ikke bare blant gruppen, men til kunden også. Dette emnet har definitivt vært spennende og alle sammen i gruppa har gitt en veldig bra innsats for å lansere nettbutikken.

Kilder:

Ødegård, Even. 2020. «Hvordan vurdere din nettbutikk». Hentet 11. mai. 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *