En enkel måte på hvordan en kan skaffe seg en mentor

En enkel måte på hvordan en kan skaffe seg en mentor

Hjelp, Klatring, Hånd, Mentor, Eventyr, Mountain
Bildet hentet fra Pixabay

I dette innlegget vil jeg ta for meg kurset First Round. Dette kurset tar for seg hvordan en kan få et spredt nettverk, hvor det gis ulike tips og råd om hvordan en burde gjøre dette. Kurset First Round er et ganske bra kurs for unge studenter som er usikre om hvordan de skal bygge et nettverk for jobblivet etter eller under studiet.

Hva er First Round?

Paul Pesek er grunnleggeren av dette kurset. De har valgt å ha dette kurset gratis og lett tilgjengelig for studenter fordi de mener at alle burde ha tilgang til slike ressurser som vil videre hjelpe dem i arbeidslivet. Det er mange studenter som føler at det er vanskelig og skremmende å starte å bygge et nettverk, spesielt når en ikke får en guide på hvordan en skal gjøre det. Ved hjelp av dette kurset vil studenter kunne klare å bygge et nettverk, men også lære seg hvordan de skal kunne beholde langvarige kontakter og møte fremtidige arbeidsgivere.

Kurset er delt inn i 8 ulike moduler, hvor man får råd om hvordan man skal gå fram, hvordan en burde kontakte ved hjelp av blant annet Linkedin. En kan se på disse ulike modulene som en fremgangsmåte på hvordan en kan bygge nettverket sitt, men også få en mentor. Gjennom kurset vil en da også kunne lagre «sheets» som er notater som en kan ta med seg videre, som en kan bruke når de skal starte med å bygge sitt nettverk.  

Modul 1: Din profesjonelle identitet

Første modulen omhandler hvordan en danner en profesjonell identitet. Hovedmålet i dette steget er å kunne vise at det å lage et nettverk kan være «autentisk, verdifullt og enkelt oppnåelig». Vi kan da se på dette som grunnlaget på reisen fremover for å kunne komme i gang med å skap det nettverket hvor du får mest utnytte.

Pesker nevner blant annet at studentlivet og våre profesjonelle arbeidslivet vokser ved siden av hverandre, dette skjer som oftest når en fokuserer mer på arbeidslivet etter studiet. Ved overgangen mellom studentlivet og arbeidslivet vokser får en mer; Interesse, styrker, ferdigheter og erfaringer.

Når en skal ta første steget i å bygge sitt nettverk og spørre om hjelp fra andre i bransjen er det greit å ta for seg fem ulike kvaliteter som vil være en god hjelp i å få bedre innsikt i bransjen:

Empati: Lære seg å se ting fra samme perspektiv som personen du søker hjelp fra.

Nysgjerrighet: Vise at du er nysgjerrig og interessert i deres erfaring og villig til å lære.

Takknemlighet: Vise takknemlighet til den du har kontakt fordi de vier sin tid til deg for å gi deg innsikt.

Relevans: Begrunn hvorfor du valgte å nå ut til og hvordan denne samtalen vil da hjelpe deg.  

Respekt: Vise respekt til vedkommende som hjelper deg. Gi samme respekt du vil en skal gi deg om du hadde vært i samme situasjon.

Modul 2: Bygge et nettverk via Linkedin og finne mentor

Jeg, Du, Vi, Gruppe, Silhouette, Menneskelig, Retning
Bildet hentet fra Pixabay

Linkedin er et fantastisk sted for å bygge et nettverk eller om du er på utsikt etter en mentor. Her kan en da søke etter personer som er i et arbeidsfelt du er ute etter eller som har studert det samme som deg. Ved å bruke Linkedin kan en da filtrere søket for å begrense antall søk med tanke på det du er ute etter. En kan da finne en mentor og bygge videre på nettverket sitt ved å skille mellom fire steg for å finne en mentor.

Det første steget er «perfect overlap» også kalt for Unicorn omhandler hvem du identifiserer deg med fra din skole og studiet, som jobber i bedriften din den industrien du velger å jobbe i. Dette kan da være litt vanskelig.

Steg to er «great overlap» som omhandler å finne noen fra den skolen du gikk på og som jobber i industrien du vil jobbe i eller noen fra skolen og ditt studium.

Steg 3 er «similarities» som omhandler å finne noen som jobber i en bedrift du er interessert i som studerte det samme på en annen skole. Eller ved å oppsøke en som du identifiserer deg selv med som jobber i en bedrift du er interessert i.


Til slutt har vi steg 4 som er «someone interesting» som omhandler å oppsøke en person som jobber med noe du finner interessant.

Ved å ta i bruk av disse stegene vil en kunne finne en mentor eller bare for å bygge sitt nettverk som da kan være til god hjelp i arbeidslivet.

Modul 3: Hvordan kontakte via Linkedin?

I denne delen av kurset tar Paul Pesek for seg hvordan en burde kontakte vedkommende de er interessert å komme i kontakt med. Pesek tar for seg ulike steg og gir ulike råd om hvordan en kan kontakte en person på en effektiv måte. Det blir lagt fram en huskeregel som en burde å gjennom når de når ut til vedkommende. Huskeregelen går på å skrive meldingen etter «Who» (hvem), «Why» (hvorfor) og «What» (hva). Det er viktig å skrive hvem du er og hvorfor du kontakter dem og hva som omhandler å skrive at du gjerne vil kunne kontakte dem for å spørre noen få spørsmål.

Modul 4: Hvordan koordinere samtalen  

Denne modulen omhandler om å koordinere de fem egenskapene vi ble kjent med i modul 1 for å enklere komme i kontakt med vedkommende du vil snakke med. Det er også viktig å vise respekt med tanke på begge hektiske timeplan og legge frem dette på en respektfull måte. Det også viktig å vise at du initiativet til å ta kontakt videre for å kunne snakke sammen, om dette så skjer via en telefonsamtale eller videosamtale. Når en skal sende en invitasjon er det viktig å gjøre tittelen så klar som mulig fordi dette vil være en del av deres kalender, dobbeltsjekke tiden og datoen og til slutt forholde seg til den tiden man spurte om.

Modul 5: Hvordan navigere en samtale

Denne delen av kurset omhandler hvordan du kan navigere samtalen til å gi en retning som du er komfortabel med. En vil da kunne forberede seg til de fire forutsigbare fasene samtalen vil gå for så å kunne navigere den videre i den retningen en foretrekker. Det legges også vekt på å vise takknemlighet ovenfor den du skal snakke med, ved å fortelle dem hvem du er, bekrefte at tidspunktet funker for deg og takke dem for tiden de tar og til slutt spørre dem hvordan de har det og faktisk høre på det de har å si.

Modul 6: Din profesjonelle opptreden

Pesek tar for seg hvordan du kan introdusere deg selv på en effektiv måte som er både interessant, men samtidig kort og riktig. Introduser deg selv med relevant informasjon om deg selv, som faller inn i fire kategorier; hvem er du, hva er dine ferdigheter og interesser, hvor er du i arbeidslivet i dag og hva håper du på å få ut av denne samtalen.

Modul 7: Gjør din research, vær forberedt

Det er viktig at en har gjort sin research og er klare til å spørre spørsmål, hvor hovedmålet er å læret fra mentoren sin. Dette kan en gjøre ved hjelp av tre steg;

  1. Les gjennom deres Linkedin profil, ta en titt på aktiviteten deres og sjekke ut bedriftens Linkedin.
  2. Gjøre et Google-søk om bedriften.
  3. Gjør en YouTube søk om bedriften deres for å sjekke om de har gjort et intervju nylig. Det kan hende at en finner spennende intervjuer som en kan se på for å få mer informasjon og enklere kunne svare på spørsmålene deres.

Modul 8: Hvordan etablere langvarige relasjoner

Modul 8 er den siste modulen som omhandler det å beholde en langvarig kontakt. Det er veldig viktig å vise fram takknemlighet her. Det kan være med på vise at du er interessert i å beholde kontakten, men det viser også fram hvor mye det hjalp å ha en samtale med dem. En kan gjøre dette ved å sende en mail, hvor man kort re-introduserer seg selv, en kort oppdatering om hvordan det går, forklare og begrunne hvorfor man vil beholde kontakten og til slutt konkludere hvor du takker dem for deres tid og hjelp.

Oppsummering:

Dette kurset tar for seg hvordan en kan finne en mentor og hvordan en kan bygge et nettverk uten å føle se intimidert av industrien en er interessert i. De tar for seg 8 ulike moduler hvor hver modul har en fremgangsmåte på hvordan en burde søke, presentere seg selv, hvordan en kan koordinere samtalen for så å kunne navigere den videre. Det er veldig viktig å vise takknemlighet ovenfor den som tar seg til å snakke med deg, og det er her de fem ulike egenskapene spiller inn.

Dette kurset har lært meg en god del om hvordan lett det faktisk er å skaffe en mentor, men også hvor lett det er å komme i kontakt med andre i bransjen for å bygge et nettverk. Det har gitt meg en klar og god oversikt over hvordan jeg allerede nå kan starte å etablere ett nettverk som vil være med på å hjelpe med i arbeidslivet videre. Jeg vil også legge frem at jeg ennå ikke har funnet en mentor, men etter dette kurset vet jeg hvordan jeg på en effektiv måte kan gå frem til å gjøre akkurat det.

Kilder:

First Round 2021

https://first-round.teachable.com/courses/

2 kommentarer til «En enkel måte på hvordan en kan skaffe seg en mentor»

  1. Hei Zara!

    Flott innlegg 🙂 Du forklarer og oppsummerer kurset på en lettfattelig måte. Strukturen er god. Kjempe bra at du har oppsummert kurset i korte trekk i avslutningen 🙂

    Bra jobba 😀 Jeg gleder meg til å lese mer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *