Refleksjonsnotat

Refleksjonsnotat

Question Mark, Consider, Think, Question, Thinking
Bilde hentet fra Pixabay

Første del av valgfaget Digital markedsføring er nå ferdig. Det har vært en krevende del av valgfaget, hvor vi som en klasse lært veldig spennende og læringsfylte temaer som man ellers ikke er særlig bevisst over. Denne delen av emnet har definivt vært en øyeåpner og gitt Digital markedsføring en helt ny definisjon. Det handler definitivt ikke om hvordan samfunnet blir invadert av roboter som filmen I, Robot. Jeg vil gjerne takke Arne Krokan på forhånd for å ha vært en flott foreleser dette semesteret og ser frem til hva som er i ventet av de neste foreleserne videre i dette emnet.

Hva har jeg lært?

I denne delen av valgemnet har jeg lært en god del ting. Jeg har fått bedre innsikt om ulike plattformer og ulike former for teknologi som vi som et samfunn tar i bruk konstant fordi samfunnet er i utvikles teknologisk. Vi har lært en god del om digitale økonomi som er en forretningsmodell, hvor bedrifter og privatpersoner tar i bruk av en digital plattform, eksempelvis en nettside for å kjøpe, bytte eller tilby forbrukere en tjeneste. Sosiale plattformer var også et tema vi støttet på som omhandlet hvordan de har utviklet seg og hvor viktige de er i dagens samfunn, hvor vi som konsumere, konsumerer mer og mer av sosiale plattformer som Instagram, Netflix, Twitter osv.

Kunstig intelligens var også et veldig viktig tema vi gikk gjennom. Vi lærte om hvordan denne type teknologi er og at det nødvendigvis ikke er i form av roboter som tar over verden, men heller om utviklingen av teknologien som har ført revolusjonerende oppfinnelser, som igjen har vært med på forme samfunnet slik som det er idag. Kunstig intelligens også kalt for AI har vært del av samfunnet siden Andre verdenskrig og har utviklet seg en god del siden da. AI har hatt konsekvenser for samfunnet når det gjelder arbeid. Automatiseringen av en god del jobber har ført til arbeidsledighet, men ifølge det amerikanske konsultasjonsselskapet Gartner så ville denne teknologien føre til 1,8 millioner jobber innen 2020. Vi kan også se at Amazon Prime Air som vil en dag kunne endre på logistikken og distribusjon som ikke lenger vil være det samme som den er idag.

Vi har lært om ekkokammer og filterbobler. Filterbobler som fører til at vi som forbrukere får et mer skreddersydd innhold for det vi søker opp. Ekkokammer omhandler mer om ideer, tanker, ideologier som deles blant en gruppe mennesker som delere samme tanker om ulike emner. Konsekvensen for disse algoritmene er innsnervingen av informasjon en ellers ville ha tilgang til. Ekkokammer kan føre til at man blir en del av gruppe som ikke støtter det er etisk riktig, loven og ideologier som kan være en trussel mot frihet og demokratiet i flere land.

Jeg har i løpet av dette emnet lært en god del, hvor jeg har lært på en annerledes måte enn å sitte og lese i pensumboka. Å skrive disse blogginnleggene har vært til god hjelp og vært en øyeåpner om hvordan samfunnet er preget av teknologi noe vi ikke alltid er bevisste over. Alle temaene vi har gått gjennom er like viktig på hver sin måte. Jeg personlig likte veldig godt å lære om kunstig intelligens fordi det er en teknologi som er i konstant utvikling og er noe vi konstant bruker i form av smarttelefoner som inneholder sosiale medier, økonomiske informasjon osv. Det er noe vi ikke kan gjemme oss bort fra og vil være med på å forme samfunnet imorgen men også samfunnet i fremtiden.

Konsekvenser

Er det konsekvenser til disse endringer og utviklingen av slik avansert tekonologi? Ja, det er det. En god del er redde for å miste jobbene sine på grunn av automatiseringen i sysselsettingen men samtidig så vil det kunne åpne opp for nye jobbmuligheter i andre felt. Kunstig intelligens er en skummel endring men også en spennende endring. Samfunnt som vi ser i dag er preget av denne teknologien og vil endres med tid ettersom teknologien utvikles og det er viktig at vi vet hvordan denne teknologien virker til en viss grad slik at man ikke forsvinnet helt under alt det teknologiske. Denne delen av valgfaget Digital markedsføring har gitt meg den innsikten jeg trenger for å ikke drukne i algortimer og dens historikk av alle klikk jeg har gjort på ulike nettsider. Jeg har fått bedre innsikt om hva slags konsekvenser det har for samfunnet men også hvor viktig det er og at ikke all endring er negativ. Kunstig Intelligens er en teknologi som vil til en viss grad alltid være overfladisk mener jeg fordi den ikke vil være like kreativ som et menneske er, den vil heller ikke klare å vise sympati og empati til et menneske som et menneske gjør. Denne type teknologi vil nok ikke klare å ta samme beslutninger som et menneske tar.

Kilder:

https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2017-12-13-gartner-says-by-2020-artificial-intelligence-will-create-more-jobs-than-it-eliminates

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *