Filter bobler og ekkokammer

Filter bobler og ekkokammer

januar 2020 – Dennis Røkeness

Filterbobler

Filterbobler er noe som kommer til på grunn av algoritmer. Disse algoritmene kommer til når en bruker søker etter informasjon på nettet. Denne dataen blir da lagret, hvor da søkemotoren til brukeren vil over tid få inn mer informasjon om hva du foretrekker som gjør at brukeren får et skreddersydd innhold basert på informasjonen søkemotoren deres har klart å lagre og få inn.

Teknologiens utvikling har gjort det slikt av vi konsumere blir eksponert til mye informasjon gjennom ulike nettsider og sosiale plattformer som Facebook, Twitter og Instagram. Vi kan se blant annet på Instagram at mye av de innleggene vi får på utforsk siden er basert på brukere vi følger, bilder vi liker og brukere vi klikker inn på. På denne måten klarer Instagram å filtrere ut det vi ikke er interessert i og heller vise oss innlegg som vekker vår interesse som individuelle forbrukere på plattformen. Nettbedrifter jobber veldig mye med å skreddersy tjenestene sine og nyheter etter søkeresultater til brukeren og deres personlige preferanser. Denne tilpassningen er da ut ifra den innsamlet informasjonen søkemotoren har fanget opp etter søking og klikk. Eksempel på dette er da nettbedriften Nakd som er en klessbutikk, som legger frem nyheter basert på det en har kjøpt tidligere og de legger også frem hva som ligner på de plaggene en klikker seg inn på og hva andre har kjøpt som de tenker du som forbruker også er interessert i basert på kjøp og klikk.

Konsekvensene for en slik teknologi er at man bare blir eksponert til informasjon som nyheter basert på det man klikker seg inn på, dette medfører igjen at en kan bli eksponert for feil informasjon som kan bli videresendt til andre. Algoritmene sørger for at vi kommer fram til informasjon basert på våre klikk og favoritter, som gjør at vi ikke vil bli eksponert til mye annet enn det. Dette medfører at synspunktene våre ikke utvider seg mer enn den informasjonen som dukker opp hvis vi ikke selv velger å finne fram til det.

Ekkokammer

Ekkokammer er et begrep som omfatter en situasjon som oppfatter informasjon, ideer eller andre oppfatninger som forsterkes gjennom at kommunikasjonen repiteres blant en avgrenset gruppe mennesker. Kort fortalt kan en si at ekkokammer er en gruppe med mennesker som er med i samme samtale gruppe som deg, som deler samme tanker, meninger og ideologier. I dette digitale rommet som for eksemepl en facebook gruppesamtale vil disse grupppemedlemmen dele informasjon seg i mellom som deler samme oppfatning som deg om ulike samfunssemner eller tanker og ideer. Dette er informasjon som ikke nødvendigvis er riktig eller sann og som kan bli ansett som etisk galt.

Konsekvensene med ekkokammer og filterbobler er at vi blir ikke nødvendig eksponert til riktig eller sann informasjon. Ekkokammerne gjør at vi omgås rundt en gruppe som nødvendigvis ikke vil ha en sunn innflytelse for ens tanker og meninger. Dette kan ansees hos andre som en trussel for demokratiet.

Kilder:

https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185993/resource:1:107782?filters=urn:filter:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e

https://snl.no/filterboble

https://2measteffen.weebly.com/ekkokammer-og-filterbobler.html

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/XwerL7/begrepet-ekkokammer-boer-skrotes-det-er-sterke-krefter-der-ute-som-vi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *