Kunstig intelligens – Maskinlæring

Kunstig intelligens – Maskinlæring

Hodet, Bord, Maskinlæring, Algoritmen, Av Maskinen, Lær

Kunstig intelligens består av mange grener og maskinlæring er en gren blant mange. Maskinlæring ansees som en spesialisering innenfor kunstig intelligens. Maskinlæring bruker man statistiske metoder slik at datamaskiner kan klare å finne mønstre i store datamengder. Istedet for å programmere maskinene så lærer de det de trenger å kunne.

For å kunne lære opp dataen så deles datasettet inn i to prosesser, treningssett og et testsett. Treningssettet så trenes maskinen opp og etter hvert så testes det om maskinen har lært noe på testsettet. Denne dataen er da noe maskinen ikke har set før og vil da vise fram hvor mye data den har tatt til seg og lært. Hvis maskinen ikke har klart å forstå og ta seg til informasjonen og har istedet memorisert dataen, så vil den ikke gjøre det bra når den testes. Maskinene lærer å ta smarte valg ved å hjelp av dataen og algoritmene de får.

Denne type teknologi kan man se blir brukt i automatiserte biler som utvikles til å kunne kjøres på egenhånd, websøk, epost-filtrering, språkgjennkjenning osv.

Maskinlæring blir også eksponert for informasjon om korttransaksjoner, som hvilken dag, når de handlet, hvilken forhandler det gjelder, beliggenheten, pris og om hvorvidt transaksjonen er falsk eller legitim. Maskinen tar for seg all informasjonen og overvåker nye mønstre som videre kan identifisere bedrageri før de faktisk kan lykkes.

Maskinlæring er allerede en intregret del av teknologien som vi tar i bruk av. Eksempler på dette er når vi tar i bruk av Siri på iPhone eller når vi tar i bruk av Google maps som beregner ut hvor lang tid det tar å gå fra jobb og hjem. Denne teknologien ser vi også når vi får anbefalinger fra musikk som vi hører på plattformer som Spotify, Tidal eller iTunes. Dette gjelder også da filmer og serier som vi ser på Netflix, HBO eller Viaplay. Et annet eksempel er når Outlook mailen vår filterer mail inn i spamfilteret vårt, dette er da noe maskinlæring sørger for å gjøre.

Kilder:

https://snl.no/maskinl%C3%A6ring

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

https://www.pwc.no/no/teknologi-omstilling/digitalisering-pa-1-2-3/maskinlaering.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *